Albue, underarm og hånd

ALBUE-, UNDERARM- OG HÅNDSMERTER

Smerter i albue, underarm og hånd er vanlig og skyldes ofte overbelastning eller akutt skade. I noen tilfeller er problemet lokalisert i eller omkring albuen, men gir smerter lengre ned i underarm og i noen tilfeller hånd.

VANLIGE TILSTANDER

 

Akutte skader og brudd (fraktur)

Brudd i albue, underarm og håndledd er vanlig og skyldes ofte fall. Ved mistanke om brudd skal det alltid gjøres røntgenvurdering for å bekrefte eller utelukke fraktur. 

 

Tennisalbue (lateral epikondylitt)

Kanskje den vanligste smertetilstanden omkring albuen. Tennis er som regel ikke den utløsende årsaken, men ofte en form for overbelastning. Smertene sitter på utsiden av albuen og brer seg ofte nedover muskulaturen på oversiden av underarmen. Smertene skylles forandringer og irritasjon av senene som springer ut fra dette området.  Prognosen er god, men tilstanden blir i noen tilfeller kronisk og kan vare i lengre tid (>1år). Trening og/eller trykkbølge kan ha god effekt på plagene.

 

Golfalbue (medial epikondylitt)

Dette er samme problemstilling som ved tennisalbue, men på innersiden av albuen. Denne tilstanden er ikke like hyppig som tennisalbue, men prognose og behandlingsstrategi er lik.

Slimposebetennelse (olecranon bursitt)

Tilstanden kan komme av seg selv eller pga. støt/slag mot albuen. Slimposen sitter midt under albuen og pasienten vil ofte oppleve hevelse, smerte og at det ikke er mulig å lene seg på albuen. Behandlingen består i å dempe betennelsen. Dette gjøres ved avlastning og/eller betennelsesdempende midler. Kortisoninjeksjon vil gi den mest effektive betennelsesdempende effekten. Ved vedvarende eller store mengder væske i slimposen, vil denne kunne tappes (aspireres).


Leddbetennelse (albueartritt)

Skader, overbelastning eller leddsykdom er de vanligste årsakene til betennelse i albueleddet. I noen tilfeller kan tilstanden opptre uten kjent årsak. Pasienten vil oppleve smerter og ofte nedsatt bevegelighet i albueleddet. Behandlingen består i å dempe betennelsen. Dette gjøres ved avlastning og/eller betennelsesdempende medisiner. Kortisoninjeksjon vil gi den mest effektive betennelsesdempende effekten.


de Quervain (seneskjedebetennelse)

Dette er en seneskjedebetennelse i strekkesenene til tommelen og en av de vanligste formene for senebetennelse i håndleddet. Smertene merkes mest når du bruker tommelen. Tilstanden er hyppigst etter 40 års alder, men den forekommer også i yngre aldersgrupper. Forekomsten av de Quervains seneskjedebetennelse er noe økt i svangerskap og under amming. Dersom avlastning og betennelsesdempende medisiner ikke hjelper, er prognosen svært god ved kortisoninjeksjon. 

BEHANDLING


Trening/aktivitet

Mange plager i albue/underarm har god effekt av spesifikke treningsprogram og/eller tilpasning av aktivitet. Ved hjelp av en nøyaktig klinisk undersøkelse kombinert med billeddiagnostikk vil det være lettere å finne rett behandling for hver enkelt tilstand.


Trykkbølgebehandling

Trykkbølgebehandling alene eller i kombinasjon med trening vil i noen tilfeller være fordelaktig. Spesielt kan nevnes tennis-/golfalbue.


Ultralydveiledet injeksjon

Injeksjoner med kortisonpreparat vil i noen tilfeller være aktuelt for å muliggjøre annen behandling/rehabilitering. Tidligere ble kortisoninjeksjoner ofte brukt ved tennis- og golfalbue. Nyere samlestudier (metaanalyser) viser at prognosen er dårlig og at det er stor hyppighet (60-70%) av tilbakefall. Andre behandlingsmetoder bør derfor alltid forsøkes før injeksjon.